Bavette met uienchutney


Ingrediënten

Uienchutney

  • 4 rode uien
  • 4 takjes tijm
  • 4 el balsamicoazijn
  • 1 el honing
  • 0.5 tl pimentpoeder
  • 1 snufje grof zeezout
  • 1 appel

Gemarineerde bavette

  • 4 takjes tijm
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el paprikapoeder
  • 4 el olijfolie
  • 600 g bavette

Extra nodig

  • barbecue
  • aluminiumfolie
  • rasp

Uienchutney
Snijd de uien in vieren in en leg er een takje tijm in. Besprenkel de uien met balsamicoazijn, honing, pimentpoeder en een snufje grof zeezout. Verpak de uien per stuk in een dubbele laag aluminiumfolie. Leg de uien tussen de kolen van de barbecue en laat ze in circa 30 minuten poffen. Haal de uien uit de kolen en laat ze circa 10 minuten afkoelen in aluminiumfolie. Halveer de uien, verwijder de schil en snijd de uien in stukjes. Rasp de appel en voeg toe.

Gemarineerde bavette
Ris de takjes tijm. Pel en hak de knoflook grof. Meng voor de marinade de tijm, knoflook, paprikapoeder en de olijfolie. Wrijf de bavette goed in met de marinade. Gril de bavette om en om bruin in circa 10 minuten. Verpak de bavette in aluminiumfolie en laat circa 10 minuten rusten.                                        


Runder bavette met friet en groente


Ingrediënten

  • Bavette voor 4 personen
  • Olijfolie 200 - 300 ml
  • Runder bouillon 200 - 300 ml
  • Rode wijn
  • Zout
  • Gemalen zwarte peper
  • Echte boter

Wijnen die men hierbij aanraadt zijn: een stevige Cabernet, Zinfandel of een lichtere Merlot of Pinot Noir


Bereidingswijze

Bak de in dunne ringen gesneden sjalotten mooi aan in een weinig olijfolie. Voeg rode wijn en runderbouillon toe. Een weinig vleeskruiden bij strooien. Laat het geheel lekker pruttelen.

Smeer ondertussen de bavette in met olie en breng hem op smaak met peper en zout. Bak de lap daarna op het hete barbecuerooster of in een grilpan. Afhankelijk van de dikte en de gewenste gaarheid varieert het grillen van 5 tot 8 minuten. Om en om.

Na het grillen is het noodzakelijk het vlees in aluminiumfolie te wikkelen en gedurende ongeveer 10 minuten door te laten trekken. Maak intussen de saus af door er wat echte boterklontjes doorheen te roeren en giet deze daarna over het in schuine plakken gesneden vlees.

(Heerlijk met boontjes, wortelreepjes en dunne frieten)


beef taco's met avocado mayonaise


Ingrediënten

  • 500 g bavette, vet eraf en in grote stukken
  • gesneden (stukken die makkelijk in een grillpan met een geribbelde bodem passen)
  • 1 el olijfolie
  • sap van 1 limoen
  • 2 grote knoflooktenen, geperst
  • ½ tl gemalen komijn
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 el hete piri-piri saus
  • bos verse koriander van 15 g (inclusief blaadjes en stengels)
  • 1 rijpe avocado
  • 50 g mayonaise
  • sap van ½ limoen
  • ¼ kleine witte kool, de harde kern en de buitenste bladeren verwijderd
  • 12 kleine zachte mais tortilla’s
  • ongeveer 2 el hete piri-piri saus
  • een hand verse korianderblaadjes
  • zeezout en vers gemalen zwartepeper


Bereidingswijze

Doe de olijfolie, het sap van 1 limoen, 2 grote knoflooktenen, ½ tl gemalen komijn, 1 tl gemalen koriander, 1 el hete piri-piri saus en de verse koriander in een kleine keukenmachine en hak tot een dikke puree, doe dit dan in een afsluitbare zak met de stukken bavette. Wrijf de marinade in het vlees en zet dit tenminste 2 uur of nog beter een nacht weg om de smaken goed in te laten trekken.

Als je bijna klaar bent om het te serveren, snijd je de avocado door de helft, haal de pit eruit, trek de schil eraf en hak het vruchtvlees in kleine stukken. Doe het in een kleine keukenmachine met de mayonaise en het limoensap. Voeg peper en zout naar smaak toe en hak het tot een puree. Zet het apart tot je het nodig hebt. Snijd de kool met een mandoline/rasp. Verhit een anti-aanbak braadpan met een dikke bodem. Haal de gemarineerde stukken steak uit de marinade en schud voorzichtig de overtollige marinade eraf. Doe dan een gelijkmatige laag vlees in de verwarmde pan en laat dit ongestoord 2-3 minuten braden tot het mooi gekleurd en bijna helemaal doorgebakken is. Gebruik een tang om ze om te draaien en braad nog ongeveer 30

seconden. Haal het vlees van het vuur en laat een minuut of twee rusten, snijd het dan in reepjes en leg het in een ondiep bord met het sap.

In de tussentijd doe je de zachte mais tortilla’s in een natte theedoek en doe ze 1-2 minuten in de magnetron op de hoogste stand om ze helemaal warm te krijgen. De tijdsduur hangt af van de wattage van jouw magnetron.

Om de taco's te maken, leg je de verwarmde mais tortilla’s op een schoon werkoppervlak, je legt snel op elk een laagje gesneden kool in het midden. Verdeel er wat vleesreepjes over en doe daar een kleine kwak avocado mayonaise en piri-piri saus op, maak het af met korianderblaadjes. Rol ze op en serveer ze op verwarmde borden.

Serveer ze met een lekker glas Mexicaans bier, bijvoorbeeld Desperados. Of met een van de fantastische wijnen van het huis Matetic, zie hiervoor onze aanbieding.

Eetsmakelijk!